Постинг
01.11.2022 10:46 -
ДОМАШНА ПИТКА С МАЯ
Автор: gotvarnica
Категория: Рецепти
Прочетен: 3701 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 01.11.2022 10:50
Прочетен: 3701 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 01.11.2022 10:50
Необходими продукти:
Брашно 700 гр. Мая 1/2 кубче или 1/2 пакетче суха мая Хладка вода около 400 мл Захар 1 ч. л. Сол 1 ч. л. Олио 1-2 с. л. Оцет 1 с. л.
Начин на приготвяне:
Най-напред в една купичка слагаме маята (ако е на кубче я разтрошаваме), 1 ч. л. захар, и половината от предварително затоплената вода (до около 40 ℃). Оставяме за около 10-15 мин. да се развие маята. През това време в една тава пресяваме брашното, правим в средата кладенче, в което поставяме солта, олиото, оцета, вече готовата и шупнала мая и хладката вода. Започваме да замесваме всичко докато се оформи тестото. Ако е необходимо в процеса на месене поръсваме малко с брашно. Трябва да се получи едно меко тесто, което поставяме в дълбок съд, покриваме с кърпа и оставяме да втасва на топло за около 40-50 мин. След това премесваме наново тестото. Подмазваме тавата, в която ще печем питката с мазнина (олио) и слагаме тестото, като го натискаме с ръка хубаво, така че да се запълни дъното на тавата. С една вилица набождаме навсякъде тестото. Това се прави с цел да не се напука кората на питката при печенето. Покриваме отново с кърпа и оставяме питката да втаса на топло докато си увеличи обема 2 пъти (за около 30-40 мин.). Малко преди да сложим питка да се пече, включваме фурната на 180 ℃ да загрее. Слагаме да се пече в предварително загрятата фурна. В началото за около 20 – 30 мин. печем на долен и горен реотан, а след това който има вентилатор може да го включи като намали температурата на 170 ℃. След 40-45 мин. постната питка е готова. Изважда се от тавата и се увива в 2 кърпи за да омекне. Може да се сложи на някаква решетка, за да не се изпоти отдолу. Добър апетит и наздраве.
Брашно 700 гр. Мая 1/2 кубче или 1/2 пакетче суха мая Хладка вода около 400 мл Захар 1 ч. л. Сол 1 ч. л. Олио 1-2 с. л. Оцет 1 с. л.
Начин на приготвяне:
Най-напред в една купичка слагаме маята (ако е на кубче я разтрошаваме), 1 ч. л. захар, и половината от предварително затоплената вода (до около 40 ℃). Оставяме за около 10-15 мин. да се развие маята. През това време в една тава пресяваме брашното, правим в средата кладенче, в което поставяме солта, олиото, оцета, вече готовата и шупнала мая и хладката вода. Започваме да замесваме всичко докато се оформи тестото. Ако е необходимо в процеса на месене поръсваме малко с брашно. Трябва да се получи едно меко тесто, което поставяме в дълбок съд, покриваме с кърпа и оставяме да втасва на топло за около 40-50 мин. След това премесваме наново тестото. Подмазваме тавата, в която ще печем питката с мазнина (олио) и слагаме тестото, като го натискаме с ръка хубаво, така че да се запълни дъното на тавата. С една вилица набождаме навсякъде тестото. Това се прави с цел да не се напука кората на питката при печенето. Покриваме отново с кърпа и оставяме питката да втаса на топло докато си увеличи обема 2 пъти (за около 30-40 мин.). Малко преди да сложим питка да се пече, включваме фурната на 180 ℃ да загрее. Слагаме да се пече в предварително загрятата фурна. В началото за около 20 – 30 мин. печем на долен и горен реотан, а след това който има вентилатор може да го включи като намали температурата на 170 ℃. След 40-45 мин. постната питка е готова. Изважда се от тавата и се увива в 2 кърпи за да омекне. Може да се сложи на някаква решетка, за да не се изпоти отдолу. Добър апетит и наздраве.
Вълнообразно
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 17